Het Verdwenen Affligem - De Oudste Foto's Van Hekelgem, Essene, Teralfene En De Abdij Affligem

Al onze boeken zijn in voorraad, en worden doorgaans meteen opgestuurd van zodra wij de betaling ontvangen. Wij hanteren de tarieven van De Post. De boeken worden verpakt in speciale dozen die tegen een stootje kunnen.

Momenteel (dd augustus 2008) zijn onze tarieven (in België) voor het verzenden:

€ 5,00 voor één boek
€ 2,00 per extra boek

Gelieve de totale som te storten rekening houdend met onderstaande gegevens:

Bedrag: € 36,00 + eventuele verzendingskosten
Rekeningnummer:  063-4145898-56
IBAN: BE20-0634-1458-9856
BIC: GKCCBEBB
Vermelding: Affligem

Flying Pencil - Erembodegem-Dorp 80 - 9320 Erembodegem - BELGIUM

Titel: Het verdwenen Affligem - de oudste foto's van Hekelgem, Essene, Teralfene en de abdij Affligem
Auteur: Tim t' Kint
Kostprijs:  36,00
Het boek is een luxueuze, gebonden uitgave met harde cover, leeslintje en stofwikkel, telt 194 pagina's en is rijkelijk geïllustreerd.

Inhoud

Rond 1900 waren Hekelgem, Essene en Teralfene nog zelfstandige, half ingedommelde plattelandsdorpjes op het grondgebied van wat nu Affligem is. Enkel Hekelgem dankte enige bekendheid aan de destijds alom vermaarde zandtapijten en de beroemde abdij Affligem op zijn grondgebied.
Elk dorpje was een kleine agrarische gemeenschap op zich, eerder arm en klein, met een beperkte infrastructuur. Sindsdien, en dan vooral sinds de tweede wereldoorlog, evolueerden de drie dorpen snel naar de half verstedelijkte, welvarende en dichter bevolkte gemeente die Affligem nu is.
Hoe groot die verandering wel niet geweest is, kunnen we nauwelijks vatten. Woorden en cijfers uit rapporten blijven nu eenmaal vrij abstract.

Voor wie écht wil weten hoezeer Affligem verschilt van de drie oude dorpen van vroeger, gaat er niets boven de kracht die uitgaat van beelden.

De fotografie kwam dan ook net op tijd om Hekelgem, Essene, Teralfene en de abdij Affligem vast te leggen op de gevoelige plaat vooraleer de leefwereld van de dorpelingen aan een steeds sneller tempo begon te veranderen. De eerste foto's die bewaard zijn gebleven, tonen ons nog de manier van leven en wonen zoals die een paar eeuwen lang nauwelijks was veranderd. Recentere foto's laten zien hoe veldbanen in straten veranderden en hoe auto's opdoken in het straatbeeld.
Eén ding hebben al deze foto's gemeen: ze lijken in een ander tijdperk genomen. De wereld van de ernstige of lachende gezichten op deze foto's bestaat niet meer.
Voor de allereerste keer zijn de oudste foto's van Hekelgem, Essene, Teralfene en de abdij Affligem samengebracht in één kijkboek. Het resultaat is een unieke collectie met daarin de zeldzaamste foto's uit privé collecties van particulieren en verzamelaars, telkens met wat uitleg van wie of wat je ziet en soms ook aangevuld met een foto van dezelfde plek in 2011.

Daarom is dit boek een aanrader, niet enkel voor alle nieuwe inwoners van Affligem die willen kennis maken met de geschiedenis van hun dorp maar zeker ook voor allen die kind waren in één van de oude dorpen.

Tim t' Kint is consultant in HR en gemeenteraadslid in Affligem, waar hij al sinds zijn geboorte woont.

De voorbije jaren publiceerde hij Touareg Trail, over zijn Afrika expeditie in een oude citroën 2PK waarbij hij onder andere Libië clandestien moest uitvluchten met een vrachtvliegtuig. Daarnaast werd zijn Koninklijke Kalender met 365 "petites histoires" en schandalen over Europese en exotische monarchiën - gepubliceerd in verscheidende Europese landen.

Tim werkte de afgelopen jaren aan een boek over Affligem in WO1 en W02 en stelde tijdens zijn research vast dat zijn dorp de afgelopen 100 jaar veel meer veranderd was dan hij had durven vermoeden. Een dorpsgenoot uit 1935 zou zijn eigen dorp niet meer herkennen in de welvarende en eerder verstedelijkte gemeente die Affligem is geworden.

De weinige foto's die destijds van het landelijke Affligem gemaakt werden, zijn in dit boek voor de allereerste keer samengebracht. Het is een unieke collectie die de lezer als in een teletijdsmachine terugbrengt naar het recente verleden van Affligem, dat er verbazend anders uitzag.

De royalties van dit boek gaan integraal naar de Vlaamse Liga Tegen Kanker.

Publicaties:

Familie De Vis - Notoire bloedverwanten en hun patrimonium doorheen Aalst en Affligem

Oilsjtersen Diksjoneir

De Faluintjes 1940-1945
 

Lier 40-45 - Bevochten-Bezet-Bevrijd

3 Para - Kroniek van het 3de Bataljon Parachutisten

De Bezetting in Vogelvlucht - Luchtfoto's van Nederland 1940-1945
 

Het verdwenen Affligem - de oudste foto's van Hekelgem, Essene, Teralfene en de abdij Affligem

Da was nen toëd, jong - Volksverhalen uit de Faluintjes

Album van het Belgisch Koreabataljon 1950-1955
 

Tango Blue

Ailes Brisées de l'aviation Belge

Gebroken Vleugels van de Belgische Luchtvaart
 

Marinekorps Flandern - De Vlaamse kust en het hinterland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Terechtgesteld - Duitse executies in Oost- en West-Vlaanderen 1941-1944

Een eeuw luchtvaart boven Kiewit
 

Een eeuw luchtvaart boven Gent : 1940-1945

Vleugels boven Oostende 1909-1919

Kroniek van het Belgisch Koreabataljon 1950-1955
 

Chronique du bataillon belge Corée

De Faluintjes 1914-1918

Een eeuw luchtvaart boven Gent
 

Historiek van de 15de Wing

Historique du 15ième Wing

Mony Van Lierde - DFC & 2 Bars - Van volksjongen tot volksheld UITVERKOCHT