De Eerste Wereldoorlog betekende op militair gebied veel meer dan de stellingenoorlog in de Westhoek alleen. Over een territorium van het IJzerfront tot de Nederlandse grens regeerde het illustere Marinekorps Flandern.
De opdracht van het Marinekorps was dan ook cruciaal : van hieruit werd de strijd op én in de Noordzee uitgevochten, en werden de bevoorradingsroutes naar en van Groot-Brittannië onder vuur genomen. De havens Zeebrugge en Oostende werden de uitvalsbases voor de Duitse onderzee- en torpedoboten. Gezien het uitermate strategische belang ervan, bouwde het korps een onwaarschijnlijk netwerk uit van gigantische kustbatterijen, bunkers, loopgraven, en vliegvelden. In het oosten werd de Hollandstellung aangelegd. De Brugse binnenstad was het zenuwcentrum van wat haast een aparte militaire staat leek. De Marine-infanterie-eenheden namen deel aan de Slagen bij Ieper en groeven zich eveneens in aan de oevers van de IJzer.
Het Marinekorps beschikte over eigen luchtmachteenheden waarin vliegeniers als Osterkamp en Christiansen roem oogsten. Ze voerden verkenningen uit, vielen met torpedo's schepen aan, bestookten de troepen in de loopgraven en leverden luchtgevechten met geallieerde toestellen die de installaties aanvielen.
Marinekorps Flandern is een volledig her- en vooral bijgewerkte uitgave van Johan Ryheuls studie die in 1996 verscheen. De voorbije jaren diepte hij uit archieven en bij de betrokken families in Duitsland verloren gewaande documenten op die een heel nieuw licht werpen op de geschiedenis die West-Vlaanderen tekende.
Marinekorps Flandern is een ware encyclopedie van de West-Vlaamse bezetting.
De oorlog ter land : De Duitse kustbatterijen in Vlaanderen (Knokke, Uitkerke, Wenduine, Zeebrugge, Blankenberge, Bredene, Koekelare, Stene, , Vlissegem, Raversijde, Oostende, Esen ...) het leven in en rond de batterijen, de bemanningen en hun inzet, de overblijfselen ervan in de 21ste eeuw. De lazaretten en andere faciliteiten. De operaties Strandfest en Hush in het kader van de 3de Slag bij Ieper...
Oorlog ter zee : De Kaiserlichte Werft Brugge, de havens van Oostende en Blankenberge, de U-Boot Flotillen Flandern in Zeebrugge en de inzet ervan in de Noordzee, details over de onderzeeboten en hun verschrikkelijke operaties, de U-boot commandanten, de Torpedoboten, de gezonken U-boten voor de Vlaamse kust, de mijnenvelden, ... Bijzonder vernieuwend is de studie van de raids van de Royal Navy op Saint-Georgesday met ondermeer de HMS Vindictive en de helletochten naar de havendammen van Oostende en Zeebrugge, wat resulteerde in de identificatie van twee onbekende Britse officiersgraven in Zeebrugge...
Oorlog in de lucht : Seeflugstations Flandern (Zeebrugge, Oostende, Nieuwmunster), de Torpedostaffeln, Küstenfliegernabteilungen en de illustere Marine Feldjagstaffeln en Landfliegerabteilungen te Koolkerke, Jabbeke, Moorsele, Mariakerke, Nieuwmunster, Gistel ... Met dag na dag rapportage van de luchtgevechten en bombardementen met de geallieerden.
Johan Ryheul (° 1964) wordt internationaal aanzien als dé autoriteit van het Marinekorps. Hij is de medebezieler van het internetforum Eerste Wereldoorlog dat vandaag een onuitputbare bron is met duizenden leden. Zijn eerste versie van Marinekorps Flandern werd in het Duits uitgegeven. Hij verleende zijn medewerking aan documentaires van BBC en History Channel. |