In de geschiedenis van de naoorlogse Belgische luchtvaart neemt de 15de Wing een wel erg bijzondere plaats in. Al zestig jaar lang opereert deze eenheid vanuit Melsbroek. Overal ter wereld waar er brandhaarden losbarsten, worden de tranportbemanningen ingezet. Het palmares van de 15de Wing is dan ook indrukwekkend. Van bij haar ontstaan verzorgden de grote toestellen de verbinding met Afrika. De Wing speelde een belangrijke rol tijdens de Congocrisis, maar ook daarna werd de band met het Zwarte Continent nooit doorgeknipt. Meermaals lagen de Belgische bemanningen, samen met de paracommando’s, onder vijandelijk vuur. Maar ook bij humanitaire operaties is hun aanwezigheid instrumentaal : de Sahel, Somalië, de Tsunami - tonnen materieel en personeel werden vanuit het Brusselse vliegveld naar alle uithoeken van de wereld gevlogen. Zandpistes of ondergegelopen vlaktes waar geen voertuig door komt - de technieken die de mannen van de 15de Wing ontwikkelden om voedselvoorraden te droppen, hebben internationale bewondering afgedwongen. Maar vandaag vliegen de bemanningen, kogelvrije vesten dragend, naar onherbergzame streken waar ze steun verlenen in een wereld in volle evolutie. Auteur erekolonel Piet Claes, zelf een op rust gestelde luchtmachtpiloot, werkte vele jaren aan deze studie. Dit boek geeft een duidelijk overzicht van ononderbroken inzet. Tevens krijgt men de achtergrond van het vertrouwde beeld dat al zestig jaar ons luchtruim beheerst : de Flying Boxcar en de Hercules, maar ook heel wat andere machines worden op een nooit geziene manier geïllustreerd met verhalen en afbeeldingen, afkomstig uit de herinneringen en albums van de vliegeniers en het grondpersoneel die samen een unieke geschiedenis schreven.
Met een uitgelezen selectie foto’s (+350 !) uit het rijke Dakota-archief, verzamelingen van luchtvaarthistorici, top-vliegtuigfotografen, en de persoonlijke albums van de mensen van de 15de Wing, is “Historiek 15de Wing” hét boek voor elke luchtmachtenhousiast en streekbewoner. Deze uitgave is een initiatief van de v.z.w. Dakota, die de opbrengst ervan schenkt aan de beschermelingen van de 15de Wing : de MS-kliniek Melsbroek, Fonavibel en de Home Koning Boudewijn in Nairobi , Kenia.
Een greep uit de inhoud
• 1945-1949 De geboorte van het Belgische Luchtransport • 1950-1959 De vloot wordt uitgebreid • 1960-1969 Boxcars en Dakota’s naar Congo • 1970-1979 Intrede van de Hercules • 1980-1989 Humanitaire opdrachten • 1990-1999 Afrikaanse crises • 2000-2008 Nieuwe uitdagingen • Bijlagen de oorlogsgeschiedenis van het vliegveld Melsbroek, de Wing vandaag, de bevelhebbers 1947-2008, de toesteltypes ...
Bekijk hier de folder (PDF) |