Dit boek is een nostalgische reis naar het Oost-Vlaamse Denderleeuw, met mythische figuren als Skipper en Floerekopken, met een stinkkot, een viskot en een vellekot. Met verhalen en (vaak nooit eerder vertoonde) foto's over stoomtreinen, kermissen en karnaval, over de verdwenen winkelkes van Louisaken en bakkerken, over de Plesj en het speelplein van de paster en zoveel meer. Maar ook over kneddelen en zietemelksaas, ne prékadiejel, over kapellekes en scholen, over tentoonstellingen en stoeten.
Waar lag ook alweer de Pardessusstraat en waarom heette die zo?
Is Denderleeuw echt voor de derde keer bezet geweest door de Duitsers in de jaren 80?
Kwam Tina Turner ooit naar onze gemeente, of Tom Jones, of Cliff Richard? Dit boek vertelt het allemaal en nog veel meer.
Auteur Erwin Heylens is geboren in het jaar van den expo, de wereldtentoonstelling in 1958. Na een geslaagde passage in het Heilig-Kruiscollege in Denderleeuw klom hij van verkoper in een modelbouwwinkel tot salesmanager voor een groot internationaal bedrijf.
Als lid van de Erfgoedcel Denderland en voorzitter van de werkgroep Erfgoed van de gemeente Denderleeuw kent Erwin de streek als geen ander. Zijn passie voor geschiedenis leeft hij ook uit in modelbouw - intussen is hij ook voorzitter van de Belgische modelbouwfederatie IPMS.
Met dit boek gaat hij in op de talrijke vragen om de herinneringen aan het Denderleeuw van zijn jeugd te bewaren voor het nageslacht.
|